Пловдив няма да остане без градски транспорт след операцията по задържане на двама собственици на транспортни фирми по обвинение за източване на средства от държавния и общинския бюджет.

Кметът Здравко Димитров увери, че се предприемат всички мерки градът да има транспорт. Димитров проведе среща с превозвачите, съобщи БНР.

Ако обаче банките блокират сметките на фирмите "Хеброс бус" и "Автотранс 2000", чиито собственици Веселин Дошков и Димитър Чолаков, които са с повдигнати обвинения, тогава вече Пловдив няма да има градски транспорт. Ще се наложат и извънредни мерки от страна на областния управители и договорът с превозвачите ще трябва да се прекрати.

Това ще засегне и фирма "Автобусни превози - Пловдив" на Петко Ангелов, тъй като превозвачите са в консорциум, обясни Здравко Димитров.

Пловдивски чиновници обвинени за източване на средства в транспорта

Пловдивски чиновници обвинени за източване на средства в транспорта

Наложена им е парична гаранция от 5000 лв.

Сформирана е работна група, която започва проверки в Общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта". Ще се проследява как се изплащат общинските субсидии. Димитров припомни, че това става на база документ от 2012-та година и по думите му: "сигурно има някакви пропуски или неща, които трябва да променим." На този етап началникът на общинското транспортно предприятие Пламен Вълков и главната счетоводителка Лидия Пастърмаджиева, които също са с повдигнати обвинения, няма да бъдат освободени от длъжност, заяви още пловдивският кмет.

По думите на заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов разследването на Икономическа полиция и ДАНС на обществения транспорт в Пловдив е от началото на миналата година. През това време са разпитани всички ръководни служители от ОП "Организация и контрол на транспорта", както и експерти, и общината е предоставила огромна по обем информация за това разследване, подчерта Чонов.