Обявено е частично бедствено положение от днес за карловските села Богдан и Каравелово, които бяха наводнени през миналата година. То ще бъде в сила седем дни. Причината е, че през последните две седмици нивата на преминаващите през населените места реки се е повишило. Повишено е и нивото на натрупаните от водата наноси. Това съобщи кметът на община Карлово Емил Кабаиванов за БТА.

Вчера комисия е проверила нивото на реките, а днес на съвещание на Кризисния щаб е взето решението за превантивно да бъде обявено частично бедствено положение заради опасността от бедствие. Уведомен е областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

От наводнените пловдивски села няма нито едно заявление в МС

От наводнените пловдивски села няма нито едно заявление в МС

Иван Демерджиев призова депутатите да не вкарват служебните министри в предизборна кампания

Утре в речните корита в двете села ще влезе техника и ще продължи разчистването им. Те са дълбоки по 2,5 метра и широки 8-9 метра. В момента в Богдан на 60 см всичко е запълнено, коментира Кабаиванов. По думите му при необходимост бедственото положение ще бъде удължено. Следи се нивото на реката и в село Слатина.

Хората се притесняват, особено в района на ул. "Еделвайс", която пострада най-много по време на наводненията през септември миналата година, разказва кметът на Каравелово Славка Червенкова, цитирана от агенцията. От 12-те живеещи на тази улица семейства се е върнало само едно. Временният мост се посипва всяка сутрин и вечер със сол. Другата седмица се очаква да бъде възстановено осветлението по засегнатите от наводнението през 2022 г. девет улици в селото.