Грипна епидемия ще бъде обявена и в Бургаска област, съобщава БНР.

Решението ще бъде взето официално утре, след като лабораторните резултати от днес са показали, че през последната седмица 425 души са се разболели от грип.

Прагът, който трябва да бъде достигнат, е 458 души.

Грипна епидемия ще бъде обявена от събота, а учениците в цялата област излизат в грипна ваканция от понеделник. Най-много са болните до 15 години в Царево, Карнобат, Сунгурларе и част от руенските села. Най-малко болни има сред хората над 65 години.

При грипа не важат никакви прогнози, предупреждава д-р Кунчев

При грипа не важат никакви прогнози, предупреждава д-р Кунчев

Тази година най-засегнати са детската и юношеската група

По данни на директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров двама души са в по-тежко състояние с усложнения от грипа, но в момента са стабилизирани. Той обясни, че щамът бързо развива пневмония, която води до дихателна недостатъчност.

Заради очаквания наплив към болниците е разпоредено да се направи вътрешно преразпределение на легловия фонд, за да се увеличат терапевтичните и детските легла.

От началото на седмицата в УМБАЛ-Бургас леглата в инфекциозното отделение са увеличени от 30 на 40.

Предвижда се след обявяването на грипната епидемия да бъде спрян плановият прием и плановите операции в болниците. Детските консултации ще бъдат прекратени, а свижданията - забранени. Филтърът в детските градини също ще се засили.

Във Враца също отчитат увеличаване на заболелите, като все още не са достигнати стойности за налична грипна епидемия. За област Враца тези нива са 250-255 на 10 000 души население.

Регистрирани са две положителни проби за наличие на грипен вирус от типа АH1N1 и AH3N2 в областта.

В детските градини и в училищата се налага провеждането на ежедневен филтър.

От РЗИ-Враца напомнят, че общите противоепидемични мерки са добра лична хигиена, редовно проветряване на помещенията, ограничаване на участието в масови обществени мероприятия.

Припомняме, вече в няколко области на страната е обявена грипна епидемия. Критичният праг от болни е преминат в Дупница, Сапарева баня и Монтана.

Учебните занятия пък са преустановени в Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот. Предепидемична е обстановката и в Пловдив.

Над 40 случая на свински грип у нас

Над 40 случая на свински грип у нас

Грипна епидемия е обявена в няколко града