От днес учениците в Община Карнобат са в грипна ваканция, съобщиха от Нова телевизия.

Кметът Георги Димитров е издал заповед, че от вторник до четвъртък (включително) ще са неучебни дни. Заповедта е оповестена в личния профил на кмета във Facebook.

"Скъпи ученици, тъй като имам сериозни основания, а и желая да не боледувате, Ви информирам, че от утре сте в грипна ваканция. Обявявам за неучебни дните - 21, 22 и 23 януари/вторник, сряда и четвъртък/. Молбата ми е да си стоите у дома на топло, да не се събирате на обществени места - с приятели и съученици, за да ограничим разпространението на грипния вирус", пише той.

В заповедта се посочва още, че се въвежда строг ежедневен филтър в детските заведения, като болните деца няма да се приемат. Нарежда се да се ограничат масовите мероприятия - концерти, събрания, спортни прояви и др.

Контрол по изпълнението на заповедта се възлага на зам.-кмета Мария Генова.

И от РЗИ - Кюстендил обявява грипна епидемия от днес на територията на община Дупница и община Сапарева баня. Неучебни дни са от 21. 01- 27.07. 2020 г.

До второ нареждане в двете общини се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Също така от днес предепидемична обстановка е обявена на територията на област Монтана. Ограничават се масовите и обществени мероприятия, както и организирането на мероприятия в детските и учебни заведения. Ограничават се свижданията в лечебните заведения.

Противоепидемични мерки се въвеждат от днес и в Пловдивска област. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции, както и провеждането на профилактични имунизации.