Очаква се леко увеличение на речните нива, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Според прогнозните данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ - БАН) след очаквания слаб дъжд тази вечер, през нощта срещу четвъртък валежите ще са на повече места.

Очакваните количествата ще са до 5-8 л/кв.м. В четвъртък преваляванията ще продължат, но ще са главно в западната половина от страната. В Югозападна България количествата валежи може да стигнат и до около 10 л/кв.м. В петък преди обяд на места в Западна България все още ще превалява с очаквани количества до 5 л/кв.м.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на р. Провадийска при гара Синдел (Черноморски басейн), река Пиринска Бистрица при село Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн), както и на река Марица при Свиленград (Източнобеломорски басейн), където се извършват строителни дейности.

В Дунавския басейн от днес се очакват повишения на речните нива като по-значителни краткотрайни повишенията на речните нива се очакват на 27 и 28 октомври във водосбора на р. Янтра и във водосборите на добруджанските реки.

В Западнобеломорски басейн от следобедните часове днес са възможни краткотрайни незначителни повишения на водните нива за реките Места и Струма. По-съществени повишения, вследствие на валежи, се очакват на 28 октомври във водосбора на река Струма.