Жителите на кв. "Миньор" в Бобов дол настояват да се каже официално и категорично има ли замърсявания при работата на ТЕЦ "Бобов дол", след като в централата се горят отпадъци, внос от Италия, и каква е екологичната ситуация в района.

Перничани на протест срещу незаконно горене на отпадъци в ТЕЦ-Перник

Перничани на протест срещу незаконно горене на отпадъци в ТЕЦ-Перник

Хората се оплакват от задушлива миризма, проверка не е установила нарушения

На последното си заседание общинските съветници приеха декларация, с която задължават кмета на общината Елза Величкова (тя ще се кандидатира за нов мандат), да поиска проверка за чистотата на въздуха и екоситуацията в района на централата, както и да се огласят резултатите.

От кв. "Миньор" пишат до местната управа: "Като граждани на община Бобов дол имаме право да знаем колко и какви отпадъци гори ТЕЦ-ът, какви газове излизат от комините на централата. Необходимо е да се изясни какви емисии се отделят при изгарянето на отпадъците. Какво е наличието на различните замърсители - прах, серни и азотни оксиди, въглероден оксид, тежки метали. Как всичко това се отразява на атмосферния въздух и здравето на населението".

Перничани срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ "Република"

Перничани срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ "Република"

Над 300 са внесените възражения от граждани

Кметът Елза Величкова коментира ситуацията така: "Има проблеми, самите хора идват при мен и казват, че мирише, че просто хората се притесняват. Нормално е хората и аз като кмет да се притеснявам за здравето на хората".

От ръководството на ТЕЦ-а и от РИОСВ казват, че всички показатели за чистотата на въздуха, запрашаемост и други са в норма.