В продължение на няколко години на входа на плаж "Корал" е събирана такса от хората, желаещи да къмпингуват на плажа, или тези, спрели караваните си в района. "Никога не сме оправомощили никого да използва земята за тази или друга цел." Това обясняват от фирмата "Ибердрола Инмобилиария", която е собственик на определени парцели земя в местността на плаж "Корал", съвместно с други частни собственици.

Поради неконтролируемия достъп до плажа след всяко лято фирмата е трябвало да чисти тонове боклуци от плажа, които са били оставяни от къмпингуващите.
Част от природата в района също била унищожена поради неконтролируемия вход на всички видове превозни средства, незаконен къмпинг, палене на огньове и други.

От фирмата днес обясняват, че поставянето на заграждения около плажа било именно с цел да се защити природата от този "неконтролируем достъп" на туристи, както и от незаконно къмпингуващите такива и боклуците, които те оставят след себе си.

Припомняме, поредното поставяне на заграждения, запречващи входа на плаж "Корал", предизвика протест на плажа. Вчера, 22 април, екозащитници се събраха в района на къмпинга и се противопоставиха срещу заграждането на входа до плажа. В хода на протеста пък представители на частната фирма "Ибердрола Инмобилиария" посочиха, че не предвиждат да строят ваканционно селище, но не искат в частната територия да има поставени палатки и каравани.

Частни охранители и полицаи засилено присъстват на протеста в къмпинг "Корал"

Частни охранители и полицаи засилено присъстват на протеста в къмпинг "Корал"

Частна фирма е оградила близо 120 дка терен, в който попада и единственият път, който води до плажната ивица

"Със слагането на оградата възнамеряваме да спрем амортизацията на земята, причинено от споменатите по-горе дейности... Общественият достъп до плажа ще остане отворен. Нашата ограда няма да ограничи достъпа на хората до плажа и те ще могат да се насладят на красивия плаж. Няма нищо повече от това ни намерение", пишат от компанията собственик.
Фирмата допълва, че е наясно и съжалява, че действията им могат да повлияят на някои от редовните посетители на района през лятото и да навредят на икономическите интереси на заинтересованите групи в района. Въпреки това фирмата е собственик на закупените земи и като такъв фирмата може да вземе подобно решение за заграждение, което счита като най-подходящо за опазването на собствеността си и природните ресурси в района.

"Ибердрола Инмобилиария" обясняват още, че след събитията от миналата година, те са потърсили подкрепата на община Царево. От общината били учудени от броя на хората, къмпингуващи в района, а от фирмата собственик обясняват, че ситуацията била извън контрол. Общината е предупредила фирмата да не допуска ситуацията с къмпингуващите от миналата година да се повтаря и това лято.

Поставянето на заграждения целяло именно това.

Среднощен тараш на палатки за дрога на плаж "Корал"
Обновена

Среднощен тараш на палатки за дрога на плаж "Корал"

Полицаите проверявали за дрога и кошчетата на бебетата

От фирмата обясняват още, че са дошли на българския пазар през 2007 година. Към днешна дата фирмата била инвестирала у нас повече от 38 милиона евро.