Ухание на традиционен миш-маш от 1000 яйца се понесе в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Дворът на ведомството се превърна в изнесена кухня, където вкус и аромат се преплитат.

Известният от малкия екран кулинар Ути Бъчваров приготви любимото на българите ястие, в което вложи 50 кг биволско сирене, много извара, масло, лук, печени пиперки и стотина връзки магданоз.

Освен миш-маш, посетителите на третото поред кулинарно събитие „Обяд с вкусни храни от Балкана” могат да опитат сирене, кашкавал, мляко, мед и други продукти, представени от фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан.

„МЗХ е един от органите, които се грижат на нашата трапеза да има истинска храна”, коментира пред News.bg готвачът. По думите му има хора, които искат да ядат фермерски продукти и има фермери, които да ги произвеждат.

„Затова правим този мини-фермерски събор, за да покажем на хората, които решават малките букви от закона, че вкусът има значение”, коментира Ути, допълвайки, че произходът на храната е главният фактор да бъдем здрави.

Предишните години Ути правеше най-различни версии на кебап, но тази година е използвал продуктите от щандовете, които са предимно млечни, за да сготви „една от нашите гордости” - миш-маш.

Христо Василев от Врачанско обясни, че сиренето си сменя вкуса, тъй като на полето, където животните пасат, има различни видове треви. Качеството на млякото е различно според това, поясни той.

„Нашето сирене е леко солено, защото солта е основният консервант”, коментира Василев, който е собственик на малка ферма от около 40 животни. Той обаче обясни, че това не е проблем, тъй като клиентът може да си го изкисне.

Посетителите можеха да опитат и да си купят натурален пчелен мед от Северозападна България.
Производителите обясниха, че цветът на меда зависи от годината на производство и от времето. Ментето много трудно се разпознава, твърдят пчеларите. Захаросването също не е критерий - и истинският мед се захаросва, и ментето също.