Митнически служители откриха 52 992 шампоана на защитена световноизвестна търговска марка на ГКПП Дунав мост при Русе на 11 януари.

Стоката е намерена в товарен автомобил, с маршрут от Турция за Нидерландия. Шофьорът е предоставил документи за шампоаните, но все пак те са иззети. За случая е уведомен представител на търговската марка, който е потвърдил, че стоката е фалшива.

При проверка на товарен автомобил на ГКПП Кулата на 10 януари митнически служители откриха и 14 050 текстилни изделия, обувки и чанти с обозначения на световноизвестни търговски марки.

Превозното средство е било с турска регистрация и управлявано от турски гражданин, който предоставил митнически документи. Според тях шофьорът е превозвал групажна стока под режим "транзит" за Нидерландия.

Открити са 38 колета, съдържащи общо 14 050 стоки с лога на защитени марки, сред които спортни комплекти, блузи, панталони, шапки, шалове, обувки и дамски чанти с обозначения Nike, Gucci, Armani, Guess, Prada, Dior, Chanel, Boss и други. Стоките са задържани, а за случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните търговски марки.

На ГКПП "Капитан Андреево" също са задържани фалшиви маркови стоки в рамките на първите две седмици от годината. Близо 55 000 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия, чанти, обувки и парфюми със знаци на регистрирани търговски марки са установени на граничния пункт.

При две проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция са открити 27 536 артикула с логата на световноизвестни марки. Стоките са иззети поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост.

На 4 януари е поверен камион с румънска регистрация, управляван от български гражданин. Той представил редовни документи за превозваната групажна стока от Турция за Чехия. Митническите служители установяват, че в 120 колета се съдържат стоки, които носят емблеми на световни търговски марки. Открити са 12 939 артикула, както и 492 чанти и 163 чифта обувки.

В същия ден в друг товарен автомобил с румънска регистрация са открити 14 597 артикула - мъжко и дамско бельо, тениски, блузи с логата на над 10 марки. Камионът, управляван от български гражданин е превозвал стоката от Турция за Чехия.

В изпълнение на Европейския регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани, а за случаите ще бъдат уведомени притежателите на търговските марки.

Откриха чужда валута и злато за над половин милион лева на ГКПП Малко Търново

Откриха чужда валута и злато за над половин милион лева на ГКПП Малко Търново

Парите и златото са задържани