Заради усложнената обстановка по река Дунав от 12.00 ч. днес вече е забранено корабоплаването в българо-румънския участък. Това съобщи директорът на "Речен надзор - Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков, цитиран от БТА.

Той обясни, че решението е взето след разговор тази сутрин с румънската страна и с колегата му от дирекция "Речен надзор - Лом".

Ограничават корабоплаването по Дунав

Ограничават корабоплаването по Дунав

50 - 60% е ледоходът в българския участък от реката

Жеков информира, че редица фактори усложняват обстановката по реката. Корабоплаването в съседните държави - Румъния и Сърбия, е спряно.

Ледоходът в българския участък достига до 70 процента край Силистра, а при Русе е 60. Ледените блокове продължават да се уголемяват, което може да нанесе големи щети на плавателните съдове. Друг неблагоприятен фактор е ниското ниво, което допълнително усложнява ситуацията - при Русе то е 18 см спрямо условната кота "нула".

Жеков обясни, че кораби могат да преминават през критичните участъци, ако са с газене 1,6 метра. Това означава, че трябва да са или много слабо натоварени плавателни съдове, или празни.

Ледоходът спря фериботите по Дунав

Ледоходът спря фериботите по Дунав

Пътуващите към Румъния да използват Дунав мост и Дунав мост 2

Движение на кораби по реката ще се разрешава единствено при случаи на аварийно-спасителна дейност.

В Русе тази нощ е измерена минимална температура на въздуха минус 16,2 градуса, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в града.

Предишният рекорд за 10 януари е бил през 2004 г., когато са били отчетени минус 14,6 градуса. Към 8.00 часа тази сутрин термометрите са показвали вече минус 12,9 градуса.