След 2649 подписа, 3 месеца безводие и вода два пъти седмично по два часа, община Омуртаг обяви частично бедствено положение. Заповедта е приета на 22 октомври на извънредно заседание на Кризисния щаб към общината, а днес на 24 октомври, влиза в сила.

Това потвърдиха за news.bg от пресцентъра на община Омуртаг.

От гражданско обединение Вода за Омуртаг, които инициираха обявяването на бедственото положение, съобщават, че са били допуснати едва към края на заседанието на кризисния щаб, където получават информация от кмета на община Омуртаг, че е приета краткосрочна мярка от 4 броя водоноски.

Членовете на гражданското обединение са категорични, че това е подигравка с хората, тъй като водоноските ще застрашат и без това критично малкото количество подавана вода от два пъти седмично.

Веднъж на три дни в Омуртаг имат вода за 2-3 часа, алармира кметът Ешреф Ешрефов

Веднъж на три дни в Омуртаг имат вода за 2-3 часа, алармира кметът Ешреф Ешрефов

Водопроводната система е силно амортизирана, като загубите на места са над 80%

От кметството е предоставена и дългосрочна мярка, която се състои в осигуряване на допълнителен източник на вода. Такава мярка обаче е отхвърляна с години, поради липса на надеждност, заявяват от гражданското обединение.

Посочен вариант е 20-годишният изоставен проект- яз. Ястребино, който се оказва единствена опция за допълнителен източник, съобщават от обединението. За изпълнението на този проект са усвоени 20 млн. лева, което се оказва неуспешно, поради грешно поставяне на тръби. Въпреки, че този вариант е приет като дългосрочна мярка, експертизи и проучвания не са направени, а кметът е взел самоинициативно това решение, макар да не е експерт в областта, убедени са от гражданско обединение Вода за Омуртаг.

От обединението са в контакт с МС, МРРБ и МОСВ, от които очакват отпускане на нужните средства за подмяна на вътрешната водопроводна мрежа в града. Това би могло да подпомогне снабдяването с вода на града денонощно, категорични са гражданите.