Омуртаг живее в тежък режим на водата. "В момента на три дни веднъж има вода за 2-3 часа. Ситуацията ще се влоши, ако няма дъждове. На 4-5 дена веднъж ще има вода", заяви кметът на града , цитиран от БНР.

По думите му дебитът на захранващия града водоизточник е много намалял. Ешрефов очерта като голям проблем силно амортизираната водоснабдителна мрежа: "Загубите на места достигат над 80%."

Той каза още, че от повече от 50 години Омуртаг е на воден режим, основно през лятото.

Без вода от 2 август са жителите на село Касилаг

Без вода от 2 август са жителите на село Касилаг

Причината е зле ремонтиран водопровод

Общината търси финансиране, за да реконструира водопроводната си мрежа. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е направило обследване и е препоръчало подмяната на цялата мрежа, както и на тръбите по алтернативното трасе - от язовир "Ястребино" до Омуртаг. Необходими са около 18-20 милиона лева, а бюджетът на общината за капиталови разходи е 2 млн.

"Хората се справят трудно. Жителите на града се запасяват с вода, изграждат собствени кладенци, имат хидрофорни системи и когато дойде вода, се запасяват", обясни Ешреф Ешрефов.

Гражданското сдружение "Вода за Омуртаг" настоява с подписка да се обяви бедствено положение. Искането ще бъде разгледано скоро.

Дават до 16 млн. лв. за ВиК дружествата заради скъпия ток през май и юни 2022 г.

Дават до 16 млн. лв. за ВиК дружествата заради скъпия ток през май и юни 2022 г.

Парите са по бюджета на Фонд "Сигурност на електроенергийната система"