След нови пътни блокади край Омуртаг, БВИК Холдингът възобнови изпитването с вода на водопровода от ПСПВ "Ястребино" до I-ви подем Омуртаг. Това съобщават от гражданското обединение "Вода за Омуртаг".

"Днес, 29-и май 2023 г., от гражданско обединение "Вода за Омуртаг" бяхме уведомени официално от "В и К" ООД Търговище, че сутринта на същия ден е възстановено изпитването с вода на водопробова ПСПВ "Ястребино" до ПС Омуртаг I-ви подем, което бе прекъснато на 6-и март, когато стигна до с. Изворово. По-късно през деня, от "Вода за Омуртаг" присъствахме и на терен по трасето, при контролна проверка с технически екип, проверяващ движението на водата." - заяви Магдалена Славова от гражданското обединение.

Предстои доставяне на допълнителни такива и монтажа им на характерни нови точки по водопровода. След като бъде оборудван терена с необходимите датчици за контрол на състоянието му (налягане и разход), ще се пристъпи към поетапно провеждане на по-големи водни количества, до достигане на обемите необходимими за града, тоест между 20-30 л /с." - допълни Славова.

Институциите реагират обнадеждаващо 1 ден преди 30 май 2023 г., който протестиращите поставиха като краен срок, в който да се възстановят тестовете с вода на водопровода.

Получен е обаче и отговор от Областния управител Станимир Парашкевов, който е незадовололителен. В него се преповтарят извадки от доклада, но не се засяга основният въпрос - довършването на водното тестване, което самият министър коментира утвърдително на 22-ри март.

Става ясно, че от Областна админстрация Търговище, не е предвидила и не е планирала допълнителни средства през 2023 г., за подобен род дейност, свързани с водопровода, което е възмутително, коментират от обединението.

Жителите на Омуртаг блокираха пътя за Варна заради продължаващото безводие

Жителите на Омуртаг блокираха пътя за Варна заради продължаващото безводие

Завършването на водопровода е блокирано от институционални неуредици

Припомняме, че на 24 май тази година, жителите на Омуртаг блокираха главния път София-Варна с искане да бъде завършен водопровода към града и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков да изпълни обещанието си за осигуряване на вода за града, дадено преди 9 месеца.

В деня на славянската книжовност протестиращите настояват да бъде завършено изпитването с вода на водопровода Ястребино-Омуртаг, което на 6-и март стигна до с. Изворово и от тогава е без движение.

Чакащите шофьори в автомобилите си и от двете страни на блокадата проявиха разбиране и изразиха подкрепа и съчувствие към тежките условия на съществуване на населението на града.

"Призоваваме всички отговорни лица на отговорните институции за казуса ни, а именно - МРРБ - министър Иван Шишков, Областна управа - Станимир Парашкевов, " В и К" Търговище - управител Явор Миланов, ВиК холдинг - изпълнителен директор Ирена Георгиева, да проявят зряло поведение. Да се срещнат и разберат, как ще действат от тук на сетне. Не може да си прехвърлят 9 месеца отговорност. Ако тези лица не могат да поемат отговорност и се оправдават едни с други, то мястото им не е на позициите, които заемат. На тези позиции трябва да стоят хора, които могат да поемат големи отговорности и да разрешават обществени проблеми, със замах и в кратки срокове.." - коментира тогава Магдалена Славова.

Сушата в МРРБ предвещава безводието в Омуртаг да продължи

Сушата в МРРБ предвещава безводието в Омуртаг да продължи

Поредна среща без резултат в МРРБ, но и мълчание