Поредна среща, посветена на проблема с водоподаването в град Омуртаг, датиращ от десетилетия, организирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, завърши без конкретни срокове за решаване на водната криза в общинския център, част от област Търговище.

Срещата не бе обявена публично и медии не бяха допуснати, като журналистите разбраха за нея буквално час преди началото й от прессъобщение, разпратено от гражданското сдружение "Вода за Омуртаг", които се заканиха да посрещнат с исканията си участниците в срещата.

В крайна сметка пред сградата на МРРБ на столичната улица "Св. св. Кирил и Методий" протестът си изрази самотен омуртагчанин, носещ плакат "Довършете изпитването с вода Ястребино-Омуртаг".

"Проблемът с безводието в Омуртаг датира от 50 години. Тук сме, защото се провежда важна среща, на която трябва да се вземат решения относно проучването на яз. "Ястребино" като възможен втори източник за града, за да се реши проблемът с безводието", каза Константин Константинов, роден и живял в Омуртаг и член на гражданското сдружение.

Именно въпросната връзка с язовир "Ястребино" се обещавала от властите всеки път, когато гражданите блокират главният път към Варна, но по същество нищо не се правило. В края на декември все пак започнали проучвания на възможността за изграждане на тръбата, но резултати все още няма, а гражданите на Омуртаг не биват поканени на срещата в министерството, посветена имено на нея, оплака се още активистът. "Доколкото знам, трябва и да има резултати, но никой не иска да ни ги каже."

Преведени са средствата за въвеждане в експлоатация на водопровода на Омуртаг

Преведени са средствата за въвеждане в експлоатация на водопровода на Омуртаг

На 31 декември ще бъде осигурено водоподаване за жителите на Омуртаг, увери ВиК Търговище

Към момента благодарение на скорошните валежи режимът е облекчен - поне през деня вода все пак има след 6-месечно чакане, но не и нощем. Огромен бил обаче процентът на загуби във ВиК мрежата - над 80.

Самото проучване било възложено и на фирма директно без конкурс, сигнализира още недоволният гражданин.

В крайна сметка, колкото разбра протестиращият, толкова разбрахме и ние, медиите. Пресцентърът на МРРБ ни информира, че коментари няма да има, като евентуално може да бъде пуснато прессъобщение по-късно. Опитахме се да поканим и министър Иван Шишков за кратък коментар посредством ПР-ите му, но опитите ни удариха на камък.

На срещата, освен Шишков, присъства и кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, както и бившият и най-вероятно бъдещ депутат от Движението за права и свободи Джейхан Ибрямов, който води листата на ДПС в Търговище.

В крайна сметка никой не коментира по същество дали и какво е било решено и обсъдено на срещата, като единствено кметът Ешрефов ни отговори, че по проучването на възможността за изграждане на тръбопровода се работило, щяло да има следваща среща в министерството, като все още няма конкретни срокове за реализиране на проекта.

Обсъждат три варианта за решаване на проблема с безводието в Омуртаг

Обсъждат три варианта за решаване на проблема с безводието в Омуртаг

Спор между жителите и институциите

По-късно от МРРБ изпратиха прессъобщение за проведената среща, в която се посочва, че изграденият през 2015 г. довеждащ водопровод от яз. "Ястребино" до напорните водоеми на град Омуртаг е негоден за експлоатация.

Проверката е констатирала също, че съоръжението е изградено незаконно, без необходимия Подробен устройствен план, както и че е в разрез с предварително одобрения проект. Заради тези и други пороци тръбата не е въведена в експлоатация, а има издаден Акт 15 в края на 2015 г. Според Шишков става дума за незаконно и некачествено изпълнение.

Експертите са установили, че водопроводът е от обикновени PVC тръби, които са положени върху скална маса без пясъчна основа. В резултат на това не издържат на налягането и се пукат. Друг съществен проблем е, че не е спазено проектното трасе, заради което има множество чупки и завои, които водят до допълнителни проблеми. Аварии стават и заради липсата на съоръжения за обезвъздушаване на довеждащата система.

По информация на управителят на ВиК - Омуртаг съоръжението е трябвало да провежда между 40 и 80 литра в секунда, а при сегашните изпитания е аварирало при подаване на вода от 2,3 литра в секунда.

За водоснабдяване на Омуртаг от яз. "Ястребино" има изготвен Подробен устройствен план в периода до 2005 г. по много по-добър вариант на трасе. Предстои да се анализира може ли той да се използва за проектиране на нов довеждащ водопровод, отговарящ на всички норми и изисквания. Според министъра този вариант ще реши най-бързо проблемите с питейната вода, защото ще спести време от редица процедури.

Според МРРБ най-добрият вариант за община Омуртаг е да черпи питейна вода от яз. "Ястребино" затова на този етап не се търсят други алтернативи.