Отпуснати са необходимите средства за въвеждане в експлоатация на довеждащия водопровод от яз. "Ястребино" до напорните водоеми на Омуртаг, като така да се реши проблема с безводието в града.

За това информират от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

Средствата са преведени на областния управител на Търговище Станимир Парашкевов. Като в изпълнение са вече набелязаните стъпки за решаване на проблема с водоснабдяването на Омуртаг.

Веднъж на три дни в Омуртаг имат вода за 2-3 часа, алармира кметът Ешреф Ешрефов

Веднъж на три дни в Омуртаг имат вода за 2-3 часа, алармира кметът Ешреф Ешрефов

Водопроводната система е силно амортизирана, като загубите на места са над 80%

Договорът за проучването е сключен на 22 декември, а срокът му за изпълнение 40 календарни дни или с други думи до края на януари.

На 31 декември 2022 г. ще бъде осигурено водоподаване за жителите на Омуртаг, увери ВиК Търговище.

Конкретните мерки за решаване на проблема бяха набелязани на среща в МРРБ на 29 ноември, инициирана от регионалния министър Иван Шишков.

Припомняме, на нея стана ясно, че довеждащият водопровод от яз. "Ястребино", с дължина 19 км, е единствена алтернатива за водоснабдяването на община Омуртаг. Изграден е по възлагане на Община Омуртаг в периода 2004-2005 г., като в процеса на строителство проектът е променен. Затова и Акт 15 е издаден само за определени участъци от съоръжението и самият водопровод не е доведен в експлоатация.

Заради промяна на проект 2004-2005 г. Омуртаг няма алтернатива за водата

Заради промяна на проект 2004-2005 г. Омуртаг няма алтернатива за водата

19 км водопровод нямат Акт 15 и 16 и не се експлоатират

Община Омуртаг обяви частично бедствено положение на 24 октомври след 2649 подписа, 3 месеца безводие и вода два пъти седмично по два часа

На 1 ноември МРРБ отпусна 1 325 150 лв. за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в Омуртаг.

Ден по-късно Министерският съвет прие предоставяне на бутилирана вода за общината от държавни резерви, по искане на областния управител на област Търговище.

На 24 декември жителите на Омуртаг излязоха на пореден протест, заради продължаващия с десетилетия проблем с безводието, още повече и поради липсващата вода дори и на Бъдни вечер.

Жители на Омуртаг отново протестират заради безводието

Жители на Омуртаг отново протестират заради безводието

Въпреки обявените мерки на властта, резултати няма