Във Враца искат надстрояване на Лъчелечебния център за онкоболни, предаде БНР.

Въпреки че управителят на Комплексния онкологичен център д-р Григор Томов е внесъл предложението си за това преди месеци, той все още не може да получи разрешение за строителство от врачанската болница, която е собственик на имота.

Д-р Томов посочва, че намеренията му са над съществуващата сграда да се направи втори етаж, на който да се настаняват пациентите на отделението по лъчелечение.

Те ще се придвижват само с помощта на асансьор, а няма да се налага да се разкарват по етажи и отделни сгради на КОЦ - Враца, обясни д-р Томов. Внесено е и искане за изграждане на втори бункер за втори линеен ускорител.

Болницата във Враца отново ще има отделение по инвазивна кардиология

Болницата във Враца отново ще има отделение по инвазивна кардиология

Очаква се звеното да бъде възстановено до средата на 2019 г.

Той обаче съобщи, че от МБАЛ "Христо Ботев" се бавят с разрешението вече близо половин година, тъй като болницата била в сложно финансово положение.

Въпреки това д-р Томов изрази надежда, че Министерството на здравеопазването и болницата ще успеят да се споразумеят за отпускане на правото на строеж.

"Вторият линеен ускорител е необходим на КОЦ - Враца, защото е добре да имаме резервен вариант за лъчелечението на болните, ако първият се повреди. Все пак болните не могат да чакат, не е редно и да се прекъсва лечението им", коментира още управителят на лечебното заведение.

Той се надява събитията да се случат до края на годината, за да може в началото на 2020 г. да започне и същинското строителство, след като се предвиди и време за провеждане на обществената поръчка.

Кой е отговорен, че жителите на Враца ще останат без болница, питат синдикати

Кой е отговорен, че жителите на Враца ще останат без болница, питат синдикати

Не може българите да се лекуват само в София и Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, категорични синдикалистите