Електронен регистър на паметниците и художествените елементи на територията на Столична община показва 300 обекта на гостите и жителите на града.

Онлайн приложението на Публичния регистър на възпоменателните обекти, художествените елементи и произведенията на изкуството съдържа информация както за местонахождението, така и пълна тяхна характеристика и актуално състояние. Платформата е базирана на Google maps, а информацията, която ще съпътства обектите, постоянно ще се актуализира и допълва. Придобивката за столичани и гостите на града бе представена в Регионалния исторически музей на София, който е и основен отговорник за администрирането на системата.

Потребителят ще може да открие пълното наименование за всеки конкретен паметник, както и видът, датата на създаване, историческият период, към който спада, авторът. Тази информация ще е достъпна и с QR код (бел. ред. quick response - бърза реакция). Всеки желаещ може да го сканира с телефона си и така да се запознае с пълната информация за даден обект.

Предвидена е и обратна връзка с потребителите, които ще могат да оставят коментари и да публикуват своите мнения. Освен като регистър, информацията може да бъде намерена и посредством търсачки в сайта.

Зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов обясни, че задачата за електронен регистър е била усложнена заради включването на художествените елементи на градското пространство. Много от тях са напълно неизвестни на широката публика и информация за тях липсва.

Чобанов обясни, че в националното законодателство темата за художествените елементи отсъства и така Столична община е трябвало да подходи новаторски и да разпише наредбите, по които ще бъдат квалифицирани всички художествени елементи в градската среда. Това са по-големи фрески, релефи, декоративно-художествени украси на сгради и други по-малки инсталации.

Д-р Тодор Чобанов допълни, че с това обемът на работата е станал многократно по-голям. По думите му допреди изготвянето на наредбата за художествените елементи в архива на музея се е съдържала информация за 500 обекта. За да се справят с многократно завишения обем от работа от Регионалния музей на София ще разчитат на помощта на доброволци и на стажантските програми за заетост. Младежите, които ще бъдат ангажирани по тях, ще трябва да изготвят биографиите на авторите на различните паметници.

Очаква се със стартирането на Дигиталния център през 2017 г. в така нареченото подземие на Триъгълната кула да бъдат обхванати всички паметници и художествени елементи.

Директорът на Регионалния исторически музей д-р Надежда Кирова-Йовчева заяви, че като работодател музеят ще включи стажанти, които да спомогнат по-бързото събиране на адекватна информация. Тя обясни, че старанието им е по районите в София да бъде равнопоставен броят на паметниците, които са обхванати в системата.

Йовчева допълни, че администрирането на сайта позволява да се отразяват промените, нарушенията в целостта на паметниците, което пък е ценно за мерките, свързани със съхраняването им.

Платформата е достъпна на адрес: http://registersofia.bg/.