Най-големият язовир в Русенска област - "Баниска" е с повреден изпускателен механизъм и водата в него не може да се източи.

Заради аварията наводненията в района са неизбежни, алармира кметът на село Баниска Велико Димитров, цитиран от БНТ.

Язовирът е отдаден на концесия от "Напоителни системи" на частна фирма за развъждане на риба.

Спомагателните 600-милиметрови клапи в язовира също не могат да се отворят, заяви Велико Димитров. Това означава, че с наближаващите пролетни високи води, наводненията в региона просто са въпрос на време.

"За реална опасност е дотолкова, че в момента основната клапа е повредена. Самият начин на отваряне е повреден и ако има високи води, те не могат да се изпуснат толкова бързо водата и да прелее язовира през преливника. Това е опасността", каза кметът на село Баниска Велико Димитров.

Язовир "Баниска" е дълъг 6 километра и дълбок 15 метра. Ако прелее, под вода ще останат всички селища по поречието на Лом, прогнозират местните хора, които още не могат да преодолеят шока от потопа през лятото на 2005 година.

За неизправните изпускатели са информирани всички отговорни институции, но засега мерки не са предприети. Последният опит за ремонт на съоръжението бил преди осем години.

"Язовир Баниска беше изпуснат докрай с тази цел да се отремонтира съоръжението на кулата, но какво стана тогава, не можаха да го отремонтират и сега не знам", допълва Димитров.

Експертите от "Гражданска защита" и "Напоителни системи" в Русе гарантираха, че хидротехническото съоръжение ще издържи на евентуални високи води. Очаква се аварията в язовир "Баниска" да бъде отстранена с помощта на водолази в края на пролетта, когато метеорологичните условия са по-подходящи.