В Смолянска област следят реките, язовирите и критичните точки поради проливен дъжд, изпуска се контролирано вода заради усложнената зимна обстановка, коментира пред БТВ областният управител Недялко Славов.

Всички автомобили да се движат с вериги, а товарните превозни средства над 12 т да са без ремаркета и полуремаркета по републиканските пътища и проходите в област Смолян, проход "Рожен" и през прохода "Предела". През прохода "Рожен" леките автомобили задължително да се движат с вериги, поради снегопочистване, съобщава АПИ.

Над 50 снегорина чистят област Смолян

Над 50 снегорина чистят област Смолян

Всички автомобили трябва да са с вериги

Славов е притеснен от свличане на земна маса в язовира в Златоград, което може да предизвика вълна, като това може да създаде проблем в центъра на града. Той се надява това да не се случи, има готовност за издигане на пясъчни диги, ако се наложи. "Хората трябва да са спокойни, понеже са разположени екипи да следят реките и критичните точки", обясни областният управител.

Язовирът в Златоград прелива от вчера, но контролирано се изпуска вода. Във високите части на областта, както и в Девин, Доспат и Бориново има интензивни снеговалежи и е мобилизирана почистващата техника.

Недялко Славов коментира, че вчерашните инциденти са основно заради неподготвени за зимните условия автомобили.

НЕК гарантира за състоянието на язовирите, които стопанисва

НЕК гарантира за състоянието на язовирите, които стопанисва

Всичко е точно и изправно, уверява Петкова