135 млн. лв. е сумата на поръчката за шест хеликоптера за медицинска помощ и спасителни дейности по въздуха. Тя включва пълно медицинско оборудване, инструменти за обслужване, техника и техници, както и обучението на част от пилотите.

Това каза пред БНТ Георги Гвоздейков, директор на Държавния медицински и въздухоплавателен оператор. Очаква се хеликоптерите да са в страната още тази година. Той поясни как става издържката и работата на системата в останалите европейски страни.

В 98% от държавите в Европа такива проекти се финансират от обществото. Например ХЕМС има 3.5 млн. членове в Швейцария, те плащат минимален членски внос, така сега инвестират в 21 нови хеликоптера, от най-модерен вид "Юрокоптер".

Забавянето на поръчката за медицински хеликоптери ще се наваксва

Забавянето на поръчката за медицински хеликоптери ще се наваксва

Целта на МЗ била промяна на параметрите за прозрачност

Към момента България е поръчала шест хеликоптера, но вероятно ще са нужни още два, за да се покрие изцяло територията на страната, обясни Гвоздейков. Предвижда се хеликоптерът да стига до инцидент за около 20-25 минути.

Страната ще се раздели на три зони - от Южната част на Стара планина и Северната част на Стара планина, за да може да се покрива периметър и да се стига навреме. Базите вероятно ще са около Пловдив, Ямбол, Сливен, Варна, Шумен, Плевен, Долна Митрополия.

"Много е зле положението обаче с инфраструктурата за площадки на болниците", посочи той.

Георги Гвоздейков е категоричен, че трябва да се следват примерите за поддръжка на системата в Европа.

Виктор Иванов, активист за каузата "ХЕМС", коментира, че се работи с фирмата, която се вижда, че ще е изпълнител на поръчката - "Леонардис". Техни машини се използват за охрана на границите. С решението от вчера на Министерство на здравеопазването се губи елементът на прозрачност в поръчката, смята той.

Една мисия по спасяване по въздуха ще струва около 20 000 лв.

МЗ спасява поръчката за мед. хеликоптери чрез пряко договаряне

МЗ спасява поръчката за мед. хеликоптери чрез пряко договаряне

Това ще съкрати времето