Два от трите фронта на пожара в планина Славянка, на българо-гръцката граница, са локализирани, но третото огнище, възникнало на западния фронт вчера, остава активно. Пожарът е върхов, което означава, че само летателна техника може да овладее ситуацията, стана ясно от репортаж по БНТ.

Според инж. Петко Ангелов от Югозападното държавно предприятие, просеката на западния фронт е почти завършена и се очаква до края на деня да бъде свързана със съществуващ път на границата, което би ограничило разпространението на пожара на запад. Над 4000 дка са засегнати от пожара досега, който не може да бъде овладян вече 20 дни.

От българска страна интензивно се работи по локализираните огнища, като на източния фронт се извършва активно обливане с вода, за да се предотврати повторно възпламеняване. Въпреки усилията на българските пожарникари, липсата на активно гасене от гръцка страна усложнява ситуацията. Българските огнеборци са в контакт с гръцките си колеги и се надяват на по-активни действия от тяхна страна, за да се справят по-ефективно с пожара.

Още бушува пожарът по границата с Гърция, огънят в Сакар в овладян

Още бушува пожарът по границата с Гърция, огънят в Сакар в овладян

Очаква се бедственото положение в Тополовград и Харманли да бъде отменено