Остава бедственото положение в Плевен и в три села от общината - Гривица, Ясен и Опанец, съобщиха от община Плевен.
Извънредната ситуация е обявена със заповед на кмета Георг Спартански в 17:30 часа на 15 май. Причината е опустошителната буря с градушка. Бедствено положение има и във врачанската община Бяла Слатина.

Над 130 са сигналите за паднали дървета, затиснати автомобили и разрушени покривни конструкции на територията на област Плевен. Екипи разчистват улиците и днес. Пострадал е един от служителите на Панорамата "Плевенска епопея".

Буря с градушка се изсипа над Враца и Плевен
Обновена

Буря с градушка се изсипа над Враца и Плевен

Няма данни за пострадали при силните дъждове в областите Враца и Плевен

След разчистването вече е отворен за движение пътят Искър - Долни дъбник, каза още кметът на Плевен.

"Ще има комисии, назначени с моя заповед, които ще установяват какви са щетите, колко са, каква е финансовата страна на нещата. Службите продължават да работят и ще работят, докато нещата се нормализират".

50 къщи в плевенското село Гривица, където е обявено бедствено положение, са с напълно разрушени покриви, съобщи БНР. Цял квартал в село Гривица е напълно разрушен, каза кметът Любомир Лалев. Хората са притеснени заради прогнозите за предстоящ дъжд.

Бедствено положение в Бяла Слатина след бурята

Бедствено положение в Бяла Слатина след бурята

Един човек е пострадал в Плевен

"Има шест къщи, на които покривите изобщо не съществуват. Това ще рече, не само керемиди и цигли, но и дървеният материал, който е с тях - хвръкнало е заедно всичко", заяви Лалев.

По думите му всяка минута се увеличава броят на къщите, които са пострадали. Към село Галево, там също имаме разрушени покриви и вече не знам наистина колко е броят на къщите, но е някаква страхотна трагедия. И като гледам прогнозите за времето, мисля си, че ще стане още по-страшно, защото къщите ще станат басейни".

Буря отнесе покриви в Бяла Слатина, обявено е бедствено положение

Буря отнесе покриви в Бяла Слатина, обявено е бедствено положение

Градушка с размер на топка за голф...

Остава бедственото положение и във врачанската община Бяла Слатина, където също снощи имаше силна буря с градушка.

Огледът показва, че там също има нарушение на покривните конструкции. "Има много дървета, които са изкоренени и изпочупени, има засегнати много проводници. В селата електрозахранването вече е възстановено, остават отделни участъци от град Бяла Слатина.

Всички възможни ресурс - екипите на ЧЕЗ, на пожарната, на другите специализирани институции са мобилизирани и работят по отстраняване и ликвидиране на щетите от бурята. Желанието и старанието ни е до края на деня да се опитаме да приключим", каза заместник-кметът Тихомир Трифонов пред общественото радио.

Предвижда се от социалните служби да отпуснат еднократна помощ за хората, засегнати от стихията. Ще се търсят начини за подпомагане от общинския бюджет.