От три до осем години затвор заплашват евентуалния виновник за трагедията в русенското село Божичен, при която на 27 февруари от взрив в парен котел за производство на боза загинаха трима работници, съобщи окръжният прокурор Огнян Басарболиев, цитиран от БТА.

Засега няма обвинени лица. По случая е образувано дознание според с чл. 123 от НК, се
съобщава от полицията. Вероятно ще се ползва алинея 3, защото е причинена смърт на повече от едно лице или поради пияно състояние. Отговорността ще нарасне, ако се окаже, че употребилият алкохол работник в цеха е виновен, уточниха в прокуратурата.

Причините и обстоятелствата за аварията са в процес на изясняване, уточняват от полицията. Разпитани са над десет важни за случая свидетели. Събраните данни са следствена тайна.

Огледите на местопроизшествието продължават. В действията участват дознатели, полицаи и като експерти - научни работници от Русенския университет.
Служители и техника на пожарната помагат на специалистите да се разчистят руините на сградата и да се направи допълнителен, по-детайлен оглед на мястото на инцидента. Оказва се, че техническата документация на взривилия се автоклав е затрупана под сриналата се сграда.
Назначени са съдебномедицински експертизи.

Осъществено е официално разпознаване на загиналите.

Припомняме, вчера около 13.30 часа след взрив в цех за боза се срути двуетажната сграда, в която се е намирал цехът за боза на димитър Данев от Русе. Част от работниците успели да излязат навреме от сградата, но две жени и едн мъж остават под развалините. По-късно са извадени телата на 62-годишният Кольо Колев, 64 -годишната Атанаска Бонева и 32-годишната Диана Георгиева.