От 1-ви до 30-ти юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов, напомнят от пресцентъра на Здравната каса. Смяната може да се извършва два пъти годишно - през месеците юни и декември, като пациентът има право да избере личен лекар на територията на цялата страна.

За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар. Това, както и включването на новоизбраните в листата на общопрактикуващия лекар, се извършва по служебен път.

Хората, които искат да направят такава смяна, трябва да закупят съответния формуляр и да го попълнят с данните на предпочитания лекар. Цената й е 0,10 лв.

При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако здравноосигуреното лице все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ.

Информация за лекари, имащи договор с НЗОК, може да се получи в РЗОК, където има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите.

Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене, припомнят от Здравната каса. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ, която се попълва от лекаря, който ще обслужва гражданина за периода на пребиваването му на временното място.

От касата посочват още, че здравноосигурените лица, на които е поискано да заплатят оказаната медицинска помощ при инцидентно посещение, задължително трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им на здравноосигурени те могат да подават жалби до РЗОК, като в случаите на неправомерно взети суми прилагат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.