Нито една лъжица и вилица няма да вземе никой от Гигинския манастир.

Отец Никанор призова да не се разпространяват фалшиви новини, а новината за продажбата на светата обител заради дълг от 300 000 лв. към КТБ той определи като фалшива и част от предизборната кампания, когато "се хвърля кал".

Манастирът продължава да дължи тези пари от кредит, който е усвоен два месеца преди фалита на КТБ. Парите изтекоха, не знам къде, посочи отец Никанор. Избрана е била фирма с добра строителна практика, но по думите му, "покрай сухото, гори и мокрото". Обезпечението на кредита се предоставя от фирмата, а не от манастира, обясни Никанор.

Продават Гигинския манастир на търг заради дълг от над 330 000 лв.

Продават Гигинския манастир на търг заради дълг от над 330 000 лв.

Синдиците на КТБ търсят парите.

След фалита на банката ремонтът е направен с друга фирма, като ремонтираното крило вече е дори се използва.

Отец Никанор отрече категорично да може манастирът да се продаде срещу дълг. Това е забранено от закон. Съгласно измененията и допълненията на Закона за вероизповеданията, действащи от 1 януари, молитвените храмове не подлежат на принудително изпълнение. Самите синдици на КТБ обаче имат пълното законово основание да отпишат дълга от баланса и кредиторът да продаде това свое задължение.

Припомняме, че манастирът стана известен покрай спонсорството на банкера Цветан Василев, подсъдим в момента по делото за фалита на КТБ.

Преди фалита на банката Василев беше изографисан в манастира в село Гигинци в качеството му на ктитор (спомоществувател) и епитроп (църковен настоятел, който се грижи за финансовите дела). Освен Василев беше изобразена и неговата съпруга.

Отец Никанор: Бизнес се прави с една дума

Отец Никанор: Бизнес се прави с една дума

Заменилият Уолстрийт с Гигинския манастир отец, разказа