Продават Гигинския манастир на търг заради дългове, предадоха bTV И "24 часа". Става въпрос за дълг от над 330 хиляди лева, изтеглен от манастира за съфинансиране на ремонт на светата обител с европейски пари.

Сега синдиците на КТБ търсят парите. 

Съвкупно беше 790 000 лева. Този проект се изпълни от една фирма, която получи един кредит от 395 000 лева. При това кандидатстване манастирът, такъв е законовият ред, участва заедно с тази фирма и парите ги получи манастирът. Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен. Манастирът остана да дължи такава сума, която не е харчена в този манастир по проекта, разказа отец Никанор, игумен на Гигинския манастир.

През януари 2016 г. Брезнишкият районен съд изпраща заповед за изпълнение. От манастира обаче нищо не може да бъде конфискувано.

Оманският фонд губи делото срещу държавата за КТБ

Оманският фонд губи делото срещу държавата за КТБ

През декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Султаната Оман се отказа от исковете си срещу България

От 1 януари влезе една поправка в Закона за вероизповеданията - принудителното изпълнение срещу църкви и манастири вече не е възможно. Ето, фирмата изчезва, парите увисват. Така строителната фирма завлича банката с 42 милиона лева. Когато научихме това и аз се усмихнах, просто ми стана ясно. Това е животът, мога да кажа - Бог да пази всеки, каза още отец Никанор.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни, че проектите за храмове на вероизповеданията и манастирите са се финансирали на 100 процента.

Проектите за религиозните храмове се контролират от Фонд "Земеделие" от договорите - до това дали обектът се използва по предназначение.

Според източници на медиите кандидат да изкупи кредита на манастира на 22 април не се е явил.

Отложиха делото за КТБ

Отложиха делото за КТБ

Днес трябваше да бъдат разпитани първите свидетели

През април стана ясно, че след три години и половина съдебна сага Държавния фонд на Султаната на Оман е загубил делото срещу българската държава, което водеше заради фалита на Корпоративна търговска банка.

В края на март отложиха делото за КТБ, когато трябваше да започнат първите разпити.

За написване на мащабния обвинителен акт бяха разпитани над 400 свидетели и са изготвени над 90 експертизи от 27 вещи лица.