Отложиха делото за КТБ, предаде Нова телевизия. То беше насрочено за днес, когато трябваше да започнат първите разпити.

След като в края на 2018 г. бяха въведени промени в Наказателно-процесуалния кодекс, на 5 февруари тази година "голямото четене" по делото беше спряно. Тогава Специализираният наказателен съд даде ход по същество на делото за източването на над 2,5 милиарда лева от фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка.

До разпитите се стигна почти 10 месеца след първото съдебно заседание, на което беше решено, че делото ще се гледа в отсъствието на банкера Цветан Василев - основният подсъдим.

Подсъдими са още 17 души, а сред първите свидетели, които бяха призовани за днес, бяха ĸpeдитополучатели.

Делото за КТБ тръгва по същество

Делото за КТБ тръгва по същество

Защитата искаше да продължи четенето, за да се изяснят висящите казуси

Припомняме, в края на януари 2019 г. продължаваше "голямото четене" на обвинителния акт по делото КТБ, когато влязоха в сила промени в НПК, които направиха възможно прекъсването му. Адвокатите на обвинените обаче настояваха четенето да продължи с аргумент, че процедурата трябва да се спази и то по стария НПК, когато делото е започнало.

В крайна сметка Съдът уважи мотивите на прокуратурата и преустанови четенето на заключителната част на обвинителния акт по делото.

Според магистратите подсъдимите са получили обвинителния акт на хартия (той е над 5000 страници), така че могат да се запознаят в какво са обвинени и да подготвят защитата си.

До 900-та страница на диспозитива стигна голямото четене на КТБ

До 900-та страница на диспозитива стигна голямото четене на КТБ

Остават още 4 100 страници от диспозитива

За написване на мащабния обвинителен акт бяха разпитани над 400 свидетели и са изготвени над 90 експертизи от 27 вещи лица.

На 11 януари 2019 г. бяха арестувани шестима свидетели по делото КТБ. Петима от тях останаха в ареста и с решение на Апелативния спецсъд.

На 31 януари обвиниха бившия изпълнителен директор на КТБ Георги Христов за присвоителна дейност при отпускане на кредит от 25 милиона евро на фирма "Шип инвест".

Зам.-главният прокурор Иван Гешев изрази надежда, че екстрадционното производство в Сърбия ще приключи и Цветан Василев ще бъде върнат в България.

Цветан Василев се сдоби с призовка и обвинителен акт

Цветан Василев се сдоби с призовка и обвинителен акт

Сръбските власти връчили на Василев призовка и 11-те хиляди страници обвинение