Митнически служители откриха контрабандно пренасяне 4.3 кг златни накипи при проверка на ГКПП "Капитан Андреево", информира Агенция "Митници".

На 31.05.2023 г. на граничния пункт пристигнал автобус с турска регистрация, пътуващ от Турция за Германия. За автобуса било подадено искане за щателна митническа проверка от служители на ГД "Гранична полиция".

Шофьорът и пътниците заявили, че нямат нищо за деклариране. В хода на извършената митническа проверка били открити специално пригодени тайници в двете греди на шасито. От там митническите служители извадили 24 пакета с бижутерски изделия от жълт метал - пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета.

Общото тегло на бижутата е 4326.67 грама. Те са от 14- и 22-каратово злато. Стойността им се оценява на 481 370 лева. Накитите са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство. Водачът на автобуса М.К. на 46 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б "Д" от Наказателния кодекс. Спрямо същия е взета мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 5000 лева. Наложена му е и забрана за напускане пределите на Република България, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

Задържаха 20 килограма сребърни накити на Капитан Андреево

Задържаха 20 килограма сребърни накити на Капитан Андреево

Стойността им се оценява на 138 845 лева