Археолози откриха 7 археологически обекта по трасето на бъдещия скоростен път за Ботевград Е-79, предаде БНР.

Находките са направени в участъка Видин-Монтана, като проучването е обхванало над 60 км от новото трасе на бъдещия скоростен път.

Николай Казашки е археолог от Регионалния исторически музей във Видин и един от членовете на екипа, извършил обследването. Според него обектите трябва да бъдат проучени, преди да започне изграждането на пътя.

Древно селище откриха при разкопки по трасето на магистрала „Струма”

Древно селище откриха при разкопки по трасето на магистрала „Струма”

Край санданското село Дамяница

Той обясни, че обектите са антични и средновековни, а на едно от местата дори била открита колективна монетна находка. Казашки настоява да се извърши археологическо проучване на терена. Много се надявам да започнем навреме, за да може по-спокойно и в подходящо време да правим проучванията, заяви археологът. Почти всички открити обекти са малки - става въпрос основно за римски вили.

Не са установени следи от иманярски набези.

На територията на един от обектите местните жители открили монети по време на земеделска работа. Обследването на терена е извършено по съвместен проект на Агенция "Пътна инфраструктура" и Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Археолози от Регионалните исторически музеи във Видин и Монтана също са участвали в проучването.