След повече от 48 часа операция спасителите откриха две тела под свлечените скали и земя край Крушунските водопади. На място вече е пристигнал съдебен лекар.

Издирването на двамата туристи, които бяха затрупани от скали край Крушунските водопади в петък, продължи днес, след като през нощта на събота срещу неделя бе преустановено.

Наложи се да бъде използвана тежка техника, която трябваше обаче да бъде занесена на място на ръце, тъй като теренът е изключително трудно достъпен. Разчистването на скалната маса е много затруднено.

Както съобщихме, издирваните са 56-годишен британски поданик и 45-годишна българка с двойно гражданство. Те бяха затрупани в петък по обяд от срутилата се скална маса. Спасителната операция продължи повече от 30 часа.

В акцията са участвали над 20 служители на полицията и пожарната от Ловеч и Велико Търново. Към тях се присъединиха техни колеги от Монтана и Враца.

При инцидента пострада 42-годишна жена от Плевен, която успя да се измъкне от свличащата се скална маса и да подаде сигнала за инцидента. 
По нейно желание с линейка на Спешна помощ е откарана в плевенската болница. 
Жената е със счупен шиен прешлен, няма опасност за живота й.

Основна причина за инцидента е активирало се свлачище. Кметът на Община Летница обаче твърди, че проверки на скалите са правени редовно, а вчерашния случай е нямало как да бъде предвиден.

Районът не свлачищен и никога до сега не имало инциденти със свлачище изобщо в община Летница, не само в природният парк „Марата". Обектът е спокоен и до момента, според кмета на Летница Красимир Джонев, освен навехнат глезен нищо друго не е имало.

Съоръженията, които представляват част от екопътеката на Крушунските водопади, са собственост на общината и тя ги стопанисва.

От общината увериха, че ще се направи пълно обследване, но целта ще е за да се запазят Крушунските водопади като национален лесопарк и като атракция за туристи със съответните мерки, осигуряващи лимитиран достъп на туристи до места, които експертите биха сметнали за опасни.

По случая вече е образувано досъдебно производство. Очаква се след края на спасителната операция да бъдат назначени и технически експертизи.