Морска мина е била прихваната във водите на Черно море в района на устието на Камчия.

Това съобщи говорителят на Министерството на отбраната Митко Димитров, цитиран от bTV.

Снимка 579642

Източник: ВМС

Мината е била забелязана от търговски кораб на 26 морски мили от българския бряг и е обезвредена. Заплаха за корабоплаването няма.

Припомняме, че през март беше разпространена информация, че морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и се носят в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове.

По-късно от Министерството на отбраната разпространиха официално съобщение за случая.

Сигналът за плаваща морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили в 15.10 ч. на 30 юни 2022 г. от Морския спасителен координационен център. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб "Монтерей", плаващ под либерийски флаг.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет "Пантер" от морската вертолетна авиобаза "Чайка" и дежурният кораб - базов миночистач "Прибой" от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб "Каварна".

Мина е забелязана и в българската акватория на Черно море

Мина е забелязана и в българската акватория на Черно море

Военноморските сили извършват разузнаване и обследване

Бързоходен катер 213 с екипаж мичман Валентин Йорданов Зенгинов и старшина II степен Калоян Иванов Кръстев и екип от водолази - капитан-лейтенант Деян Кирчев Стефанов, офицерски кандидат Николай Валентинов Пенчев и главен старшина Красимир Станчев Кръстев, ръководени от старши капитан I ранг Даниел Тодоров - командир на дивизион спомагателни кораби от Военноморска база "Варна", извършва преход до мястото, охранявано от гранично-полицейския кораб "Каварна". Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение. В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване на райони и за противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

Обезвредиха мина на 70 километра от румънския бряг

Обезвредиха мина на 70 километра от румънския бряг

Това е третата мина открита след началото на конфликта в Украйна