Известният съдебен медик проф. Стойчо Раданов е бил намерен обесен тази сутрин на детска катерушка в столичния квартал „Иван Вазов".

Според МВР най-вероятната версия е самоубийство.

Катерушката, на която е намерен проф. Раданов, се намира на метри от блока, в който той е живеел.

Нито една версия по делото за смъртта на проф. Раданов не е изключена, но за момента всички данни сочат, че става дума за самоубийство.

Това каза говорител на Софийска районна прокуратура Руси Алексиев.
По думите му, ако се съберат достатъчно данни за убийство, делото ще бъде препратено към Софийска градска прокуратура, но за момента най-вероятната хипотеза е убийство.

Проф. Раданов е вещо лице по някои от най-сложните криминални случаи, сред които убийството на сестрите Белнейски и смъртта на Ангел Димитров - Чората.

Катастрофа е причината за смъртта на двете сестри Росица и Христина Белнейски, беше сензационното, но категоричното становище на проф. Раданов.
Твърденията на патоанатома доведоха до обрат в разследването на смъртта на двете момичета.

Според Стойчо Раданов по телата на момичетата е имало увреждания на главата, на шията, на меките тъкани, черепа и лицето.

Според съдебния медик по изчезналите дрехи на Белнейски е възможно да е имало следи от автомобила, който ги е блъснал.
От счупванията на костите става ясно, че е имало удар с твърд предмет, а изнасилването е било симулирано.

Патоанатомът твърдеше, че първоначалните заключения на колежката му доц. Грозева са подвели разследващите.
Припомняме, повече от година следствието работи по версията, че двете сестри са убити с удари по главата и телата им захвърлени.

Раданов беше председател на групата експерти, която прави експертизата по делото за убийството на Ангел Димитров - Чората.

Той е изготвил и съдебномедицинска експертиза по случая. Адвокатите на петимата обвиняеми поискаха отвод заради изказвания на експерта пред медиите.

Становището на проф. Раданов беше, че подсъдимите е трябвало да задържат Чората, но вместо това са превишили правата си и са го убили.

Според защитата с изказването си Раданов можел да попречи на работата на съда и да повлияе на неговото решение.
Съдът обаче, счете искането за неоснователно и определи изказването на експерта като лично мнение, което няма правна стойност.

Припомняме, петимата полицаи по делото "Чората" получиха тежки присъди - между 16 и 18 години затвор.