Изключително ценни златни монети от съкровището на византийския император Василий Втори - Българоубиец бяха открити край хасковското село Ябълково.

На монетите, сечени в двора на Василевса през 11 век, са изобразени императорът и престолонаследникът, а от обратната страна - Исус Христос. Съкровището е открито от екипа на доц. Красимир Лещаков, съобщи БНТ.

Златните монети не са били в обръщение, а част от съкровище, най-вероятно скрито в района на средновековното селище край Ябълково, смятат учените.

"Намерихме две златни монети, които са с уникално добре запазен релеф, и мисля, че ще красят всеки един музей в света", коментира ръководителят на археологическата експедиция доц. д-р Красимир Лещаков.

От 10 години екипът археолози работи тук, където вече е разкрито най-старото неолитно селище на Балканите. Последните находки доказват, че тук е имало живот от преди 8 хилядолетия. ДНК-анализи на костите сочат, че хората по тези земи са били много красиви.

"Изключително красиви хора, малко под средния ръст са били високи, имаме скелети на мъже, които са около метър и 80 - 85, дамите са били метър и 60, с много изтънчени черти, нежни кости и вероятно много добри представители на средиземноморската раса", обясни още Лещаков.

Археолозите ще проучват неолитното селище до октомври. Следващата година теренът трябва да е напълно изследван и освободен, защото от тук ще минава автомагистрала "Марица".