Рядко истинските герои не са на сцената, а са в залата и днес е точно такъв ден. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на официална церемония, посветена на връчването на наградите на Столична община в Софийската градска галерия.

Тя честити Деня на народните будители - 1 ноември на всички хора. Това е ден, в който почитаме българските просветители, книжовници, революционери и хората със стремеж към образованието, хората, които променят обществото ни и ни правят по-добри, каза Фандъкова.

Денят на народните будители е

Денят на народните будители е

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив

По думите ѝ всяко време има своите водачи, хора с талант и ум, които носят заряд и светлина, която само знанието и културата могат да ни дадат, да укрепят духа на поколението, да му дадат посока и надежда. За това се изисква труд, талант, умения, кураж и воля, отбеляза тя.

Фандъкова посочи, че в днешно време има будители, а именно - наградените от Столична община за приноса им за развитието на София. Ние, софиянци имаме огромен шанс и късмет да живеем с будителите, споделяме свободни пространства, да ги срещнем на улицата и да разговаряме с тях. За нашия град е истинска чест, че работите в София, променяте града ни и сте част от нашата столица, заяви Йорданка Фандъкова.

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев благодари на наградените за техните частици усилие за развитието на града.

Отличените с наградата "Почетен гражданин на град София": проф. Маргарита Ваклинова, директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин и проф. Милена Моллова.