Директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов подписа решение, с което се отнема на бирена фабрика лицензът за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки в Мездра.

При внезапна проверка, осъществена от митническа мобилна група и служители на Териториално митническо управление Лом е установено, че липсват документи за извършване на дейност.

Установено е и че липсва регистър „Дневник на складовата наличност" както и измервателни уреди и охранителни заграждения на част от данъчния склад, като той граничи със склад на търговска фирма.

Проверката е установила също липса на автоматизирана система за отчетност, която да позволява извършването на контрол в реално време на постъпващите суровини, произведените и складираните акцизни стоки.

В склада е имало монтиран един измервателен уред, който не е сертифициран и не позволява качествено измерване на преминалата акцизна стока.

Въз основа на констатираните нарушения се прекратява действието на Удостоверение за регистрация на независима малка пивоварна.

„Тази проверка е част от мащабната операция за внезапни проверки на производители на акцизни стоки", заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.