В Сливен отнемат велосипеди и електрически тротинетки при неспазване на правилата за движение по същия начин, по който се конфискуват колите на пияните и дрогирани шофьори, предаде Нова телевизия.

Мярката е предприета след зачестили инциденти с тротинетки и най-вече сигнали за бързо движещите се ел. тротинетки, управлявани от деца.

При контрол на полицията и общински служители по пешеходната зона в града само за миналата седмица са иззети 5 велосипеда и 3 индивидуални електрически превозни средства.

Движението с такива превозни средства по пешеходните зони на центъра на Сливен е забранено, като заради това се е наложило общината да осигури полицейски патрули.

Сава Петров, началник на група "Териториална полиция" към РУ-Сливен, каза, че във връзка с това глобите се увеличават от 200 на 500 лева.

В началото на миналата седмица от пресцентъра на община Стара Загора съобщиха, че община ще прекрати Меморандумът, подписа преди 4 години с фирма, предоставяща тротинетки за споделено ползване, а мерките при използването на индивидуални електрически превозни средства ще бъдат максималните, които законът позволява.

Причината за това отново са честите инциденти с ел. тротинетки и неспазването на законите по пътищтат. Освен това за зелените тротинетки има множество констативни протокола, които установяват, че те се управляват от непълнолетни лица, което е в разрез с текстовете в меморандума.

Община Стара Загора санкционира нарушителите с електрически тротинетки

Община Стара Загора санкционира нарушителите с електрически тротинетки

За първата седмица на юли са регистрирани шест нарушения