На къмпинг "Златна рибка" все пак ще се строи, съобщава БНР.

В края на ноември от РИОСВ-Бургас отново са дали зелена светлина за изграждане на бистро, бар и търговски обекти с обслужващи площи и трафопост на метри от морето.

Припомняме, проектът за строеж в къмпинга се възражда, след като дейностите започнаха през януари тази година, но впоследствие бяха замразени от ДНСК.

Сега обаче става ясно, че екоинспекцията е издала положителна оценка за съвместимостта за строежа, въпреки че той попада в Защитената зона "Бакърлъка" за опазване на дивите птици и граничи със Защитената зона "Плаж Градина - Златна рибка" за опазване на природните местообитания.

Засега спират строежите на "Алепу" и "Градина"

Засега спират строежите на "Алепу" и "Градина"

Това стана ясно при проверката на ДНСК

Мотивът на РИОСВ е, че на терена няма дюни. Те обаче са в непосредствена близост.

По данни на екоинспекцията територията е за курортна дейност. Обектът попада в зона "А" на крайбрежието, предвиждат се 20% плътност на застрояването и седем метра максимална височина. Озеленяването пък трябва да е 70%, половината от което да са дървета.

Според РИОСВ строежът ще засегне минимално защитената зона и няма да повлияе особено на птиците, въпреки че е намалена буферната зона, свободна от застрояване.

Строежът край плаж северно от Созопол има екосъвместимост

Строежът край плаж северно от Созопол има екосъвместимост

След поредния сигнал за строителство на плажната ивица