Отново бе отхвърлено предложението за референдум за прекратяване на концесията на "Софийска вода". Близо 4 часа продължи заседанието на Столичния общински съвет, като позициите на опозицията и мнозинството бяха коренно противоположни.

Според едните развалянето на договора може да се случи по вина на концесионера, а според другите - това би довело до огромни неустойки, които столичани с години ще изплащат.

"Едва ли има кмет, който да не иска да се проведе поне един референдум в неговия мандат, защото това е и най-добрата форма за пряко участие на гражданите. Да проведем обаче референдум, задавайки въпрос с отговора на който не можем да се съобразим - това е нечестно" - заяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, цитирана от БНТ.

"Ако БСП бяха сигурни, че договорът може да се развали по вина на концесионера, защо внасят искане за референдум, а не внесат искане за разваляне на концесията? Не, това, което искат от БСП е да прехвърлят отговорността на столичани, а ние това няма да го допуснем", сподели от своя страна председателят на СОС Елен Герджиков.

Според председателя на групата на БСП в СОС Милка Христова „този изпит по пряка демокрация днес СОС не издържа". По думите й законът предоставя възможност да атакуваме по съдебен ред и взетото току-що решение. Другата възможност пък е областният управител да се самосезира и да върне за преразглеждане взетото решение.

Припомняме, на последното си заседание общинските съветници от стопанската комисия също решиха да няма местен референдум за това дали договорът на Столична община със „Софийска вода" да бъде разтрогнат. Тогава „Софийска вода" бе порицана за това, че не полага усилия за събиране на дължимите средства, които вече достигат 62 милиона лева.