Водата в Шуменско е годна за пиене.

Обилните валежи, паднали през последните дни над региона, не са се отразили на качеството на питейната водата, която за Шумен се доставя от язовир "Тича".

Припомняме, в началото на годината след обилните валежи и топенето на снеговете, язовир "Тича" започна да прелива. Тогава обаче отново водата в шуменско не беше годна за употреба.

Не такава обаче е ситуацията с обществените чешми, предупреждават експертите на Регионалната здравна инспекция, цитирани от БНР.

Водата, която изтича от тях е с повишена мътност. Заради високата влага, листната маса в района на Шуменското плато гние по-бързо, а дъждовете увличат в подземните води голямо количество бактерии.

Най-често това са коли форми, които предизвикват стомашни проблеми. За това съветът на специалистите е шуменци да спрат да пълнят вода от обществените чешми, особено тези по пътя за паметник "Създатели на Българската държава" и до Боровец.

Мътна е водата от чешмите и по алеите в парка "Кошковете".

Здравните експерти съветват още тази вода да не се пие. За домакински нужди може да се ползва след преваряване от поне 15 минути.