След демонтиране на паметна плоча в Княжевската градина, според кмета на район "Средец" Трайчо Трайков незаконно поставена столичните социалисти обявиха, че ще заплатят всички разходи и обявиха, че ще се борят за връщането й.

Става въпрос за плоча, поставена в близост до Софийския университет в София. С нея се отдава почит на студента по ветеринарна медицина Марин Боев, който на 3-ти март 1943 г. е прострелян от полицията. На плочата пише "За студентите герои, паднали в борбата срещу фашизма слава". Трайчо Трайков обяви, че ще съхраняват плочата известно време, а ако някой иска да си я вземе, може да стане, но след като заплати направените разходи и подпише съответните документи.

Логично, това ядоса столичните социалисти, а лидерът им Калоян Паргов веднага организира среща с кмета. Според него действията на кмета на район "Средец" са, "меко казано, неадекватни". "Не считам, че г-н Трайчо Трайков е решил всички проблеми на района, та му остана време да се занимава с къртенето на паметни плочи", заяви Калоян Паргов.

От БСП-София обявиха, че Паргов ще заплати направените разходи и ще подпише съответните документи.

Трайков обясни и процедурата, през която ще трябва да мине Паргов, за да получи плочата, подчертавайки, че формулировката за откупуване е абсурдна. 1. Г-н Паргов ще бъде помолен да внесе в деловодството на район "Средец" декларация, че той е собственикът на обекта и че той го е поставил в нарушение на действащите разпоредби и да поиска да си го получи. 2. Ще му бъдат представени за възстановяване разходите по преместването. 3. Евентуално ще му бъде съставен акт по ЗАН (това ще се уточни с юристите). 4. Бих искал и писмено уверение, че той лично като собственик няма да го поставя отново в нарушение на разпоредби върху имоти публична общинска или държавна собственост. "След това ще може да си го вземе", заяви кметът.

Версията на Калоян Паргов след срещата обаче е друга. Той, заедно с кандидати за народни представители от 24-ти МИР и Велислава Дърева са посетили районното кметство. Той е заявил готовност да заплати направените фактически разходи за демонтирането, но такива не са направени, а и не е спазена процедурата за демонтиране. "Очевидно плочата е била изкъртена от някои физически добре сложени служители на районната администрация, вместо от екип на "Софинвест". Затова въпросът със заплащането автоматично отпадна.

Паргов декларира, че градският съвет на БСП - София е готов да се припознае като собственик на плочата и да я приберем. "Ще я пренесем, ако трябва и на ръце - по съседски - от общината на район "Средец" на ул. "Леге" №6 до Градския съвет на БСП - София на ул. "Леге" №10.

Освен това в понеделник социалистите възнамеряват заядно с историци да търсят заедно в архивите, включително и в НИНКН разрешителното иззадено от Столичния народен съвет за поставянето на оригиналната плоча.

Паргов уточнява и че действия по възстановяване на плочата ще се правят вече за втори път, тъй като оригиналът изчезва в началото на 90-те години на миналия век, заедно с много други подобни монументи в цялата страна. Години по-късно на същото място е поставена нейна реплика, изработена по съществуващи архивни снимки на оригинала. Историята на тази паметна плоча обаче датира от преди повече от 30 години, когато българската държава и тогавашният Столичен народен съвет я поставят напълно законно.

Но нашата битка за връщането на плочата на мястото й в Княжеската градина, от което беше откъртена вчера, тепърва започва...