Продават в интернет една от най-красивите пловдивски сгради, паметник на културата и емблема на "Главната", алармира "Под тепето". Триетажната в момента сграда се предлага като 7-етажна.

Великолепната постройка на бившия Показен магазин, известна като Къщата с главите, е сложена на виртуалния тезгях от BULGARIAN PROPERTIES, откъдето обявяват офертата си като „изключително предложение за вас”.

Според визуализациите на обявата, вече има изготвен архитектурен проект за надграждането на изключителната творба на известен швейцарски архитект, разположена в ъгъла между бисерите на градоустроителя на Пловдив Йозеф Шнитер- настоящата Булбанк на Главната и близнака й откъм улица „Отец Паисий”.

Според специалисти и ценители на културно-историческото наследство, идеята за надстрояване на сградата е потресаваща в тази й визия. Те сравняват проекта с абсурдна оранжерия или саркофаг, който убива цялото изящество на зданието. Проблемът е, че е предвидено огромно по площ и височина надстрояване- триетажната в момента постройка се предлага на пазара като 7-етажна постройка.

Не става ясно какво се случва в мазето на постройката, където е имало открити седалки от Римския стадион на древния Филипопол. Според запознати, когато са вървели ремонтни дейности преди десетина години, строителни бригади на „Коев” най-безцеремонно са къртили безценните артефакти и са ги струпвали на камари като ненужен камък в подземното ниво.

Тогава е имало и проверка от Паметниците на културата, а унищожението е било спряно, така че има някакви запазени детайли от античността. След проверката избената част е била запръстена, а прозорците били заварени, както са и до днес.

Ето и пълния текст на обявата:

"Имаме изключително предложение за вас. 7-етажна сграда с отличен инвестиционен потенциал, подходящ за хотел, в супер центъра на град Пловдив. Сградата е паметник на културата, със старинна архитектура, която ще бъде запазена след направените реновации. Уникална възможност да се сдобиете с изключително атрактивен имот в топ центъра на Европейската столица на културата град Пловдив, на ул. Княз Александър I, до Стария град, Парк Джумая, Римския стадион, Фонтаните, Градската Градина и други удобства, обществени институции и услуги от топ центъра. Сградата с РЗП 1411 кв.м. се състои от магазин, офиси, апартаменти:

Сутерен, партер и първи етаж - по 225 кв.м.

Втори етаж – 228.50 кв.м.

Трети етаж - 208.80 кв.м.

Четвърти и пети етаж - по 149.40 кв.м.

Отоплението е чрез локална климатизация и аспирация. Имотът е снабден с асансьор и окабеляване за СОТ. Сградата се продава и отдава на шпакловка и замазка с луксозно завършени общи части.

Имотът ще бъде изцяло реновиран с изцяло нова бетонна конструкция. Разположен е в сърцето на града, в непосредствена близост до Кметството, както и до редица други съвременни удобства, които гарантират успешното функциониране на вашия бизнес, оживеността на района, както и постоянния поток от хора, благодарение на удобната си локация в централната част на развития град".