Центърът за градска мобилност (ЦГМ) да каже истинската причина за срива в GPS системата за управление на обществения транспорт. Това настоява председателят на БСП - София и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет Калоян Паргов.

По думите на Паргов в четвъртък почти целия ден е имало хаос в градския транспорт в София. Шофьорите са се движели без разписания и колите не са имали връзка с Централния диспечерски пункт, не са работили и електронните табла. В същото време никой не е бил информиран, че се прави "обновяване на технологиите", както заявяват от ЦГМ.

Според социалиста ако подобен ъпдейт е бил планиран, то това е трябвало да бъде известено няколко дни преди това, така че да се създаде необходимата организация. За това въпросният отговор на ЦГМ, който идва повече от ден след възникването на проблема, бил "опит за кризисен ПР или обикновено оправдание, за да бъде скрит истинският проблем".

"Не мога да приема подобно извинение, след като ние вчера получихме сигнали от граждани и от шофьори в градския транспорт, че системата не работи", коментира Паргов.

Той припомня, че настоящата система за управление на трафика е въведена от бившия заместник-кмет по транспорта Любомир Христов и още тогава е имало доста въпроси без отговори по отношение на качеството ѝ.

"Към този момент няма яснота реално колко струва на Центъра за градска мобилност поддръжката и експлоатацията на тази система. Самият факт, че има подобни сривове, показва липси - на качество, на сигурност", категоричен е социалистът.

Паргов пита ЦГМ имат ли фискална връзка с НАП

Паргов пита ЦГМ имат ли фискална връзка с НАП

Безпокоят го твърденията на експерти, че фирмите за обществен транспорт са най-затруднени от Наредба Н-18

Паргов очаква на заседанието на транспортната комисия идната сряда заместник-кметът по транспорта Дончо Барбалов и изпълнителният директор на ЦГМ Християн Петров да съобщят истинските причини за срива.

"Очаквам и информация за това кой и как осъществява поддръжката на системата, ще има ли санкции за допуснатия срив и какви са мерките, които са предприети, за да не се повтарят подобни инциденти", настоя още Паргов.

ЦГМ е безсмислена структура според зам.-председателя на столичните общинари

ЦГМ е безсмислена структура според зам.-председателя на столичните общинари

Христова настоява пред съда да се върне старата цена на билетчето за градския