Имат ли апаратите за самотаксуване в синя и зелена зона за паркиране в центъра на София фискална връзка с НАП? Това пита председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов.

Въпросът му е по повод измененията, налагани от Наредба Н-18, която задължава да бъдат направени промени на близо 170 000 фискални устройства в страната до края на март.

Промените предвиждат всяка издадена касова бележка да бъде изпращана до 5 минути към сървърите на НАП, при положение че досега този процес е отнемал месец. Друга новост е задължително да бъде отпечатван QR-код върху всяка касова бележка, за което обаче са необходими сериозни софтуерни промени и поредна смяна на касовите апарати.

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Отлагане на сроковете за новата наредба все още не е ясно дали ще има

По думи на Паргов промените в Наредба Н-18 засягат пряко общинското дружество "Център за градска мобилност" ЕАД. По тази причина и в качеството си на заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм в СОС той настоява директорът Румяна Милова да информира всички членове на Комисията и обществеността за процеса на работа по промяна на софтуера за фискална връзка с НАП, както и да докладва дали "Център за градска мобилност" ЕАД ще се справи с тези промени до края на март.

Социалистът иска и отговор дали апаратите за самотаксуване в синя и зелена зона имат фискална връзка с НАП към този момент и дали софтуерът е съобразен с новите изисквания на Наредба Н-18.

Въпросът на Паргов се дължи на твърденията на експерти, че най-затруднени от промените, въведени от Наредба Н-18, ще бъдат именно фирмите за градски и обществен транспорт. По тази причина той настоява за изчерпателна информация от страна на ръководството на "Център за градска мобилност" ЕАД и транспортните дружества по въпроса за промяната на софтуерите.

Бизнесът се притеснява от хаос заради новите касови апарати

Бизнесът се притеснява от хаос заради новите касови апарати

Нужни са от 6 до 9 месеца за изпълнение на изискванията, смятат от сектора