ВиК Бургас няма никакви основания да увеличава цената на водата с цели 60%. Това е мнението на ръководството на ПП "Средна европейска класа", която е част от партия "Продължаваме промяната".

От партията са заявили намерението си да протестират срещу шоковото поскъпване на водата. Политиците са ангажирали голяма правна кантора да проучи всички правни възможности за обжалване и отмяна на решението на КЕВР, така че да бъдат защитени интересите на гражданите и бизнеса в Бургаска област. 

КЕВР: Поскъпването водата в Бургас можеше да е по-малко, ако не е имало собствени инвестиции

КЕВР: Поскъпването водата в Бургас можеше да е по-малко, ако не е имало собствени инвестиции

ВиК мрежата в Бургаска област е стара и на смяна подлежат още 90 % от нея

Според доказателства, представени от Константин Бачийски, Иван Иванов и Стоян Царев причината за ценовото повишение е заради действията на ръководството на дружеството, а не заради ситуацията в страната.

ВиК Бургас е в добро финансово състояние според отчетите, които дружеството е публикувало, увери общинският съветник Иван Иванов. От тях става ясно, че няколко поредни години е отчетена значителна печалба и в този тежък икономически момент ВиК Бургас може да поеме част от сумата на повишените разходи, вместо да залага увеличение на печалбата, която според плана отново е в размер на няколко милиона лева.

Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно

Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно

Те няма да се променят следващите 12 месеца

Стоян Царев, зам. председател на ПП СЕК, припомни, че дружеството ВиК Бургас отново е спечелило пореден проект за около 450 млн. лв. за модернизация и обновяване на водопреносната мрежа. На този фон остава необяснимо изнесените данни от дружеството, с което във водоснабдителните системи загубите на ден за един километър се увеличават от 15.56м3 през 2020 на 19.02м3 през 2021 г. при положение, че през годините са инвестирани много милиони в подобряване на преносната мрежа.

Според Царев скрит фактор за шоковото увеличение на цената на водата е и започнатия проект преди около две години от ВиК-Бургас. Проблемът бил, че от дружеството самостоятелно извършват този проект, който създава връзка между мрежата и язовирите Порой и Ахелой, вместо да има финансиране. Заради недобре подготвена документация държавния ВиК холдинг отказва да финансира проекта и той стартира със средства, осигурени от бургаското дружество, които бързо трябва да бъдат възстановени, вместо да са разпределени дългосрочно във времето. 

На воден режим са жителите на благоевградското село Зелендол

На воден режим са жителите на благоевградското село Зелендол

От общината уверяват, че нямат отношение по темата

Константин Бачийски директно обвини за шоковото поскъпване на водата новия председател на КЕВР Иван Иванов. Той одобрил поскъпването на цената на водата буквално минути след завръщането си на поста, без да се съобрази с възраженията за поскъпване в такъв размер на предшественика си Станислав Тодоров.

Бачийски припомни, че още през декември 2021 със стъпването на предходното правителството отново Иван Иванов предложи поскъпване на тока за бита с над 13%. Тогавашният председател на КЕВР Станислав Тодоров, когото КС обяви за недействителен шеф устиска цената до 30 юни 2022 т. От 01 юли и тази цена бе повишена с 3% вместо поисканите 13%. 

20 села в Севлиевско и 4 села в Габровско са на воден режим

20 села в Севлиевско и 4 села в Габровско са на воден режим

Заради продължително задушаване

"Сега разбирате ли защо е важно кой е начело на КЕВР", запита Бачийски. Заедно с колегите си той поиска промяна на ръководството на ВиК Бургас и призова прокуратурата да провери изпълнението на проекта за строителството на новата водопроводна връзка към малките язовири край Ахелой и Порой.