Консервативното обединение на десницата (КОД) се обръща към цялата дясна и демократична общност с призив да подкрепи родолюбието на жителите на с.Мирково и тяхното желание да демонстират националната си гордост и почит към мъчениците, върху чийто подвиг се ражда свободна България.

Техният призив е насочен срещу опита за пореден път да се унижат подвига и героизма на големите български революционери, и да подменят националната памет за тях с размахани над главите ни партизански автомати.

КОД предупреждава, че компрометирани сателитни организации на бившата комунистическа партия, се опитват да попречат на издигането на паметник на Кръстоносеца на четата на Бенковски, поп Недельо в родното му с. Мирково. По техните думи от месеци се организират атаки срещу решението на Общинския съвет за преустройство на централния площад на селото, което предвижда изграждане на паметник на поп Недельо, герой от Хвърковата чета на Бенковски.

Новият проект е част от цялостната концепция за модернизация и естетическо благоустройство на с. Мирково. Обсъден е и е приет с подкрепа на общинските съветници от различните политически сили в селото.

КОД застава твърдо зад решението на кмета на с. Мирково, г-жа Йотина и на общинските съветници и изказва възмущение от наглите опити на прокомунистическите активисти да изправят на мястото на поп Недельо четириметров партизански постамент.