С тържествена церемония, на която присъстваха кметът на София Васил Терзиев, транспортният министър Георги Гвоздейков, шефът на столичния метрополитен Стоян Братоев и др. бе направена първата копка на разклонението на третата (зелена) линия на софийското метро.

Линията ще минава през кв. "Слатина" и ще завършва до Окръжна болница (УМБАЛ "Св. Анна") и следва да бъде готова до 2027 година.

"Този проект има отношение как ще се придвижват по-ефективно и по-удобно над 75 000 софиянци и как ще слязат от колите си", подчерта Васил Терзиев. И добави - градският транспорт е приоритет на общинската управа, която ще продължи да развива метромрежата.

Транспортният министър сподели свои лични неволи - живеел в "Люлин", като преди дни му се наложило да пътува до "Дружба" за час и половина, което не би било проблем, ако има развита метромрежа.

"106 млн. бяха нужни по оперативните програми на ЕС, като беше много трудно отстояването им, като се надявам проф. Братоев и екипът му да направят всичко възможно да усвоят тези средства", каза Гвоздейков.