Първият български завод за бронирани автомобили на компанията "Интернешънъл армърд груп" (International Armored Group - IAG), отвори врати в Бургас, предаде БТА. На церемонията по откриването присъства и президентът Румен Радев.

Производствената база е разположена на площ от 150 000 кв. м. Намира се на новоизградената улица "Българска слава" 10 на изхода на града в посока София.

Собственикът и основател на компанията , д-р Антон Стефов заяви, че винаги е мечтал да развива дейност в България. Той подчерта, че завода в Бургас е построен за една година.

Стефанов отбеляза, че в Бургас ще се произвеждат различни типове бойни машини за пехотата, армията, полицията, специалните войски и противопожарната охрана. По думите му продуктите, които ще се произвеждат отговарят на най-високите стандарти - тези на НАТО.

Президентът Румен Радев заяви, че откриването на завода показва необходимостта от такива национални мощности в условията на влошаваща се глобална среда за сигурност. Той призова за още по-тясно сътрудничество между министерство на отбраната и българската отбранителна индустрия, за укрепването на тази връзка, която през последните десетилетия е изтъняла доста.

Припомняме, че през август компанията обяви намерение да изгради свой завод и в Симитли.

Откриват завод за бронирани автомобили в Бургас

Откриват завод за бронирани автомобили в Бургас

В него ще се произвежда българска отбранителна техника по стандартите на НАТО