Снощи, около 19:45 ч. служители на "Български държавни железници" ЕАД в гара Варна забелязват, че от един от второкласните вагони на композирания нощен бърз влак №3636 пътуващ по разписание за София в 22:25 ч., излиза дим.
В следващия момент група деца излезли от запаления вагон и изтичали извън района на гарата, но не са били заловени.

При първоначалния оглед е установено, че пожарът е възникнал във второто купе на четвъртия вагон от композицията на нощния бърз влак № 3636. Палежът е нанесъл сериозни материални щети. Запаленият вагон е изгорял изцяло и неговото възстановяване е невъзможно.

Цената на един нов второкласен пътнически вагон варира между 800 000 и 1 000 000 евро. Вследствие на пожара е опушен съседния вагон от композицията. Поради високите температури в резултат от запалването е обгоряла боята на вагон от състава на другия нощен бърз влак № 2626 от Варна за София, който е бил композиран по същото време на съседния коловоз.

Тъй като двете влакови композиции са били композирани на коловозите на гара Варна няколко часа преди потеглянето им по разписание, при инцидента няма пострадали пътници или служители на железниците.

Поради възникналия инцидент напрежението в контактна мрежа в района на гара Варна е било изключено до 21:52 ч. По тази причина двата нощни влака от София за Варна са потеглили със закъснение - бърз влак № 3636 е потеглил с 12 минути закъснение, а бързият влак № 2626 е тръгнал с 16 минути закъснение.

Два други бързи влака са влезли със закъснение в гарата. Това са бързият влак № 8611 от София за Варна, който е пристигнал в гара Варна с 42 минути закъснение, и бързият влак № 9623 от Русе за Варна, който е влязъл в гара Варна с 30 минути закъснение.

Благодарение на своевременната намеса на противопожарните служби и представителите на Транспортна полиция пожарът е локализиран и потушен преди огънят да се разпростре и върху останалите вагони.

Припомняме, вчера дерайлираха седем вагона от товарна композиция в участъка Мирково - Буново.