Остава затворен пътят за Рилския манастир, след като вчера на платното падна голяма скална маса, съобщи БНТ.

Заради обилния дъжд, камъни и пясък са се свлекли и на други места.

От Пътната агенция съобщиха причината - специалните заграждения срещу скални късове и камъни били вече пълни и се нуждаят от почистване.

Свлачище отново блокира пътя към Рилския манастир

Свлачище отново блокира пътя към Рилския манастир

Проблемите в участъка продължават въпреки отпуснатите милиони за ремонт

Пътят ще остане затворен и днес, за да се извърши допълнително обезопасяване.

Малко по-късно от МРРБ съобщиха, че пътят остава затворен поне до спиране на валежите. 

През това време през него, през светлата част на денонощието, ще могат да преминават само духовенството и персоналът на Светата обител. За целта ще бъде поставена светофарна уредба със сигналист, който ще я командва. Наблюдение ще бъде извършвано докато скатът не бъде укрепен на 100%.

Това стана ясно след посещението за зам.-министърът Николай Нанков. Той беше там като придружител на премиера Борисов и на 29 декември 2020 г. 

Предстои довършване на строително-монтажни работи, сред които и анкериране. Изградената стена е поела голяма част от пораженията от активизиралия се срутищен процес. Изпълнила е предназначението си да предотврати много тежко компрометиране на пътния участък и свличане на земна маса, която да затвори пътя за Рилския манастир за минимум половин година.

На мястото е монтирана и най-високоякостната мрежа според световните стандарти - с дебелина 4 мм и растери от 80/145 мм, която задържа около тон. Според мнението на пътните специалисти падналият монолитен скален блок в резултат на валежите и силното преовлажняване на терена е над 30 тона и няма мрежа, която би могла да задържи подобен скален къс.

Ще бъдат поставени и 5900 м диагонални високоякостни въжета, които ще обединяват мрежите и ще спират падането на скалните късове. Това ще ограничи пораженията. Другото нещо, което трябва да се направи, е да се получи консолидация на масива, като се направят хоризонтални дренажи, които ще го отводняват и ще действат поне 3-4 години, обясни проф. Николай Жечев - проектант на обекта.

Заместник-министърът подчерта, че безопасността е най-важна и затова е работено денонощно. Големият скален къс е премахнат от пътното платно, то е изчистено в рамките на само няколко часа в тъмната част на денонощието.

На въпрос дали не е трябвало да се обруши скатът, заместник-министър Нанков коментира, че премахване на целия скален блок би активирало 600-метрово свлачище.

По информация от НИМХ се очаква климатичната обстановка да остане непроменена до сряда - с усложнения и очаквани обилни валежи и сняг в по-високите места, основно в западна България. Очаква се в резултат на това и на други места да се проявят свлачищни и срутищни процеси.

Укрепителните работи спасили пътя към Рилския манастир от по-голямо свлачище

Укрепителните работи спасили пътя към Рилския манастир от по-голямо свлачище

Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес,

Припомняме, че в последните дни на миналата година премиерът Борисов направи инспекция именно на укрепителните дейности на пътя за Рилския манастир и изключително доволен от видяното заяви: "искам тук да е като картичка".

"Парите са при вас, вършете работа. Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят да няма нито едно нещо недоизкусурено", заяви премиерът.

За пътя и проблемите по него ежегодно се отпускат пари от Министерски съвет - последното такова укрепване струваше 6,5 млн. лв., отпуснати от държавата. Ремонтът трябваше да приключи до края на ноември месец.

Христо Иванов за свлачището край Рилския манастир: Една "картичка" за 6 млн. лева се срути

Христо Иванов за свлачището край Рилския манастир: Една "картичка" за 6 млн. лева се срути

В този проект са вложени 6 млн. лева