Заради безводието в Павликенско са пред обявяване на частично бедствено положение. Кметът на община Павликени Емануил Манолов настоява да бъде пусната вода по каналите на държавната компания "Напоителни системи", която да вдигне нивата на местните водоизточници. Това съобщават от БНР.

Той е изпратил писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до отговорните министри на енергетиката, на околната среда и на земеделието.

Половината села в община Павликени са на воден режим. Частично решение за пет от тях е да бъде пусната вода от язовир "Александър Стамболийски" по каналите на "Напоителни системи", която да ороси дренажите на местните водоизточници и да вдигне нивата.

Водоснабдителното дружество "Йовковци" ще поеме разходите. На месец са нужни поне два милиона кубически метра вода, а водното дружество е получило разрешение от Екологичното министерство за 10 пъти по-малко количество. Същевременно трите частни водноелектрически централи на язовира имат разрешение да черпят 25 милиона кубически метра вода на месец, коментира кметът на Павликени Емануил Манолов.

"С молба спешно да бъдат отпуснати количества по двата напоителни канала. През годините практиката показа, че решаваме проблема и на Батак, и на Караисен, на Сломер, Лесичери и частично на Стамболово. Не искаме нещо безплатно", заяви още Манолов.

Той предупреждава, че това лято може да се стигне до крайни мерки с обявяване на частично бедствено положение и до нови протести на хората от засегнатите села.

Отпуснати са 2,39 млн. лв. за решаване на проблемите с водоснабдяването в Павликени

Отпуснати са 2,39 млн. лв. за решаване на проблемите с водоснабдяването в Павликени

Отпуснатите средства са за довършване на реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа